Skatauddens lantgård

Bo på lantgård

Dagligt bärläge!

Nu börjar det finnas bär att köpa! Vi plockar jordgubbar varje morgon och säljer dem sen under dagen. Är du intresserad av att köpa jordgubbar? Det går också bra att förbeställa jordgubbar. Ring då Beatrice på 073-6471877 eller Erik på 073-0349725 eller kolla uppdateringar på vår Facebook-sida.

SJÄLVPLOCK JORDGUBBAR:

Torsdag 26/7: kl 15-20

Fredag 27/7: kl 15-18

Lördag 28/7: kl 10-14

Välkomna!

Jordgubbsläget 12 juli

Värmen vi har här i Älvsbyn nu (tillsammans med 24 h sol såklart!) gör att jordgubbarna mognar otroligt fort. Det är nästan så att det går att se med blotta ögat hur de blir allt större och börjar skifta från grönt till rosa till rött. När vi planterade jordgubbarna var vår bästa gissning att de skulle vara mogna i slutet av juli, men det verkar bli tidigare än så! Därför är förberedelserna för att kunna börja sälja jordgubbar i full gång här ute på udden 🙂

När går det då att köpa jordgubbar från Skataudden? 

Det är ännu svårt att säga, men om det fortsätter mogna i samma takt som nu tror vi att vi kan börja plocka i mitten av nästa vecka (dvs runt 18-19 juli).

När öppnar självplocket?

För att vi ska kunna öppna för självplock krävs att det mognat många jordgubbar, därför kommer det ta längre tid. Vi kommer börja med att sälja färdigplockade liter ute hos oss på gården. Förhoppningsvis mognar det så mycket jordgubbar samtidigt att vi kan öppna för självplock. Om inte kommer vi hålla oss till att sälja färdigplockade bär. Men med detta väder (som inte verkar försvinna) ser chanserna för självplock goda ut!

Vi håller er självklart uppdaterade när det finns bär att köpa eller plocka.

Hoppas vi ses i jordgubbslandet snart!

/Beatrice & Erik

Jordgubbar från Lillkorsträsk till sommaren 2018?

Ja – det är vår förhoppning i alla fall! Vi anlägger nu en mindre jordgubbsodling och om det går vägen kommer vi kunna öppna för självplock redan i sommar. När det finns jordgubbar färdiga att plocka beror på vädret under sommaren, men vi håller er uppdaterade på hur bären utvecklas.

Jordgubbsodlingen är belägen längst ut på Skataudden

Jordgubbsodlingen är belägen på sluttningen längst ut på Skataudden. I år planterar vi 9000 plantor, vilket kan låta mycket men jämfört med de stora odlingarna i södra Sverige är det bara en bråkdel (de planterar flera 100 000-plantor om året). Om årets jordgubbsodling blir lyckad är vårt mål att skala upp odlingen till nästa år.

Jordgubbsodlingen är i år något av ett test, vi är nybörjare på bärodling och har än otroligt mycket att lära. Att odla bär är nämligen inte det lättaste (då skulle nog fler göra det!).  Som tur är har vi fått mycket vägledning av både pensionerade och fortfarande aktiva jordgubbsodlare i närområdet – tusen tack för det! Utan den hjälpen hade vi inte kunnat sätta igång.

På bilden ser ni plastläggaren som både gör jordbäddar och lägger plasten över. Stort tack Kurt för expert-hjälpen så att vi kunde komma igång!

Steg 1 i anläggningen av jordgubbsodlingen var att förbereda jorden genom att plöja, harva och fräsa den så att den blev lucker.  Vi har också spridit ut stallgödsel från våra kor för att ge jordgubbarna näring när de sen sätter igång att växa. Efter det har vi gjord bäddar av jorden och lagt plast över, ett jobb som i våra öron lät ganska enkelt – men innan vi fått kläm på hur plastläggaren ställdes in höll vi på att bli smått galna! Men nu är bäddarna inplastade och klara (och de klarade till och med gårdagens orkanvindar), så nästa steg är att plantera de 9000 plantorna!

De färdiga plastlisterna som vi nu kommer göra små hål i och plantera totalt 9000 jordgubbsplantor. Mellan raderna kommer det att växa gräs så att det blir lätt att plocka bären!

Hoppas ni vill följa vårt lilla projekt!

/Erik & Beatrice